Cum este mai bine sa gestionezi un credit ipotecar in valuta

In prezent, cele mai multe credite ipotecare / imobiliare se contracteaza in moneda nationala a Romaniei, adica in RON. Totusi, exista un sold destul de mare al creditelor ipotecare in valuta, in cele mai multe cazuri in euro. Si in prezent se pot acorda credite de acest gen in euro, dar optiunea este mai putin atractiva pentru cei mai multi clienti din cauza restictiilor impuse de BNR. Astfel, cele mai multe persoane care inca mai iau credite in valuta au venituri constante chiar in valuta respectiva, dovedite cu documente.

Daca ai un credit in valuta si inca primesti venituri in respectiva valuta, lucrurile sunt destul de simple. Insa daca ti s-a schimbat situatia sau pur si simplu ai un credit mai vechi, din perioada in care acest tip de imprumut era de fapt cel standard, trebuie sa acorzi atentie cursului valutar, astfel incat sa eviti sa ai costuri mai mari in unele momente. Informatii despre curs valutar BNR gasesti zilnic pe bnr-cursvalutar.ro si tot acolo ai si istoric valutar, pentru a avea o privire de ansamblu a evolutiei cursului euro – leu si dolar – leu.

Este indicat sa ai o rezerva tampon la care sa apelezi mereu cand platesti rata in euro. Eventual, cand observi ca s-a inregistrat o apreciere de moment a monedei nationale, profita si cumpara valuta. Cel mai eficient este sa cumperi euro cash de la case de schimb valutar – poti compara usor cursurile, iar marjele sunt foarte mici. Atentie, alege case de schimb valutar care par de incredere, actioneaza cu grija cand este vorba de management al cash-ului si mai ales analizeaza bancnotele primite, pentru a te asigura ca sunt autentice. Poti chiar sa soliciti operatorului de la casa de schimb valutar sa iti noteze pe o foaie seriile bancnotelor, mai ales daca sunt de valoare mai mare (100, 200 sau 500 de euro).

De altfel, evita bancnotele de 500 de euro, daca nu vorbim de sume mari. Oricum, daca ai nevoie sa cumperi valuta in sume consistente, este bine sa cumperi treptat, astfel incat te feresti si de infractiuni asupra ta, dar imparti si riscul evolutiei cursului valutar. Poti afla de pe internet nivelurile de curs valutar banci comerciale.

Atentie, multe banci ofera curs valutar preferential pentru clientii proprii ce doresc schimb valutar intre conturile sale. Exista banci in Romania care ofera promotional si schimb valutar la curs BNR in anumite momente ale zilei. Astfel de promotii te pot ajuta mult. Mai ales ca acum in Romania bancile sunt obligate sa perceapa comisioane reduse la transferurile interbancare in euro, mult mai mici decat cele existente in anii precedenti (directiva a Uniunii Europene).

Mereu este bine sa fii la curent cu evolutia cursului valutar BNR, iar online ai aici toate detaliile, pe curs-valutarbnr.ro. Poti afla chiar si cursuri de schimb de la banci si alte informatii utile, deci este bine sa folosesti astfel de resurse online gratuite.

Alte articole